Les altes temperatures típiques de l'estiu són cada cop més extremes a conseqüència de la situació d'emergència climàtica.
Una de les moltes derivades que això pot tenir per a les persones és l'augment del risc de patir un cop de calor. És un trastorn que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, i causar fins i tot la mort. Per això cal estar atents i cal saber identificar-los i com actuar.
Què és un cop de calor?
Un cop de calor és una situació en què el cos ja no pot regular la temperatura. La termoregulació o capacitat de mantenir la temperatura corporal dins d'uns límits és una de les funcions corporals imprescindibles per a la vida. La temperatura interna del cos considerada normal està entre els 36,1 ºC i els 37,2 ºC.
Per mantenir constant aquesta temperatura, l'organisme disposa d'alguns mecanismes per equilibrar els guanys de calor, principalment originats per l'activitat muscular, i les pèrdues, com ara l'evaporació de la suor, la respiració o la circulació de la sang.
Tal com recorda el Departament de Salut, en condicions de calor extrema o davant la realització d'activitats físiques intenses en ambients calorosos, aquest equilibri es pot trencar: els guanys superen les pèrdues, de manera que la calor s'acumula en l'organisme i la temperatura tendeix a elevar-se de forma contínua. És llavors que estem davant d'un cop de calor.
Símptomes d'un cop de calor
Els símptomes més freqüents inclouen, entre d'altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40 ºC, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l'estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri
Font: CCMA